2023. gadā izolēta sadales elektrotīkla īpatsvars sasniedzis 65%

2023. gadā nozīmīgākās AS "Sadales tīkls" darbības prioritātes bija turpināt droša un pret laikapstākļiem noturīga elektrotīkla attīstību, kā arī nodrošināt zaļās enerģijas uzņemšanu sadales elektrotīklā, turpinoties straujam saules mikroģeneratoru un elektrostaciju pieslēgumu procesam. Izolēta elektrotīkla īpatsvars (pazemes kabeļi un piekarkabeļi) pērn sasniedzis jau 65%. Vienlaikus stabilizējusies kapitālsabiedrības finansiālā situācija, kas nozīmē, ka "Sadales tīkls" var turpināt darbu pie elektroapgādes kritiskās infrastruktūras attīstības atbilstoši sabiedrības vajadzībām.

Pēc 2022. gada ģeopolitiskajiem un sociālekonomiskajiem izaicinājumiem, kuru ietekmē "Sadales tīkla" zaudējumi sasniedza 20,4 milj. eiro, kapitālsabiedrības finansiālā situācija 2023. gadā stabilizējusies, un tas ir pamatnosacījums, lai sistēmas operators varētu plānot un īstenot nepieciešamās investīcijas. Kapitālsabiedrības apgrozījums 2023. gadā bijis 343,3 milj. eiro, kopējais investīciju apjoms – 99,6 milj. eiro, bet peļņa 16,9 milj. eiro. Inflācijas un elektroenerģijas cenu prognozēm stabilizējoties, “Sadales tīkls” jau samazinājis 2024. gadā tarifā iekļaujamās izmaksas par 8,2 miljoniem eiro.

2023. gadā ekonomikas attīstību turpināja ietekmēt ģeopolitiskā situācija – inflācija, stingrākas kreditēšanas prasības, aizdevumu procentu likmju celšanās, kā arī gan mājsaimniecību, gan rūpniecības, tirdzniecības un transporta nozaru elektroenerģijas patēriņa kritums. Lai spētu nodrošināt nepārtrauktu uzņēmuma saimniecisko darbību un nepieļautu elektroapgādes pakalpojuma kvalitātes un drošuma pasliktināšanos, jau  kopš 2022. gada "Sadales tīkls" aktīvi strādāja pie jauna sadales pakalpojumu tarifu modeļa izveides un ieviešanas. Jaunajā modelī, kas stājās spēkā 2023. gada 1. jūlijā, ir vienkāršota tarifu plānu struktūra, mainīta tarifa fiksētās un mainīgās daļas proporcija, tuvinot faktiskajām infrastruktūras uzturēšanas un attīstības izmaksām, kā arī ievērota vienlīdzīga pieeja un sabalansēta pakalpojuma maksa visām klientu grupām, kas nodrošina uzņēmēju konkurētspēju Baltijas reģionā.

Jaunā tarifu struktūra mudinājusi lietotājus pārskatīt pieslēguma jaudas, šādi veicinot efektīvāku tīkla izmantojumu kopumā. Kopš 2023. gada maija, kad tika apstiprināti jaunie tarifi, līdz decembra beigām jau 30,7 tūkstoši mājsaimniecību un 4,3 tūkstoši juridisko personu izmantojuši iespēju samazināt elektrības pieslēguma jaudu, tādējādi mazinot arī savu ikmēneša maksājumu par elektrības piegādi.


Drošāks tīkls, strauja saules ģenerācijas attīstība, ES fondu projekti un datu platforma 

2023. gadā "Sadales tīkls" turpināja ieguldījumus elektrotīklā, palielinot pret laikapstākļu ietekmi izturīgāka tīkla īpatsvaru. 2023. gadā elektrotīkla pārbūvē un atjaunošanā investēti 54 milj. eiro, modernizējot elektrolīnijas gandrīz 1960 kilometru garumā – tas veido attālumu no Rīgas līdz Briselei un ir par 17% vairāk nekā 2022. gadā. Izolēta elektrotīkla īpatsvars patlaban sasniedz jau 65%. Būtiski, ka, sākot ar 2023. gadu, jauna elektrotīkla izbūvē vairs netiek izmantoti kailvadi.

Intensīvs darbs pērn ieguldīts projektos, kas tiek īstenoti ar ES Atveseļošanas fonda līdzfinansējumu 41,9 milj. eiro apjomā. Īstenojamo projektu vidū ir savu laiku nokalpojušu sadales transformatoru nomaiņa, vidējā sprieguma līniju izbūve vai pārbūve, pieslēgumu izbūve elektroauto uzlādes staciju attīstībai, operatora ēku energoefektivitātes uzlabošana u.c. Piesaistītais finansējums sniedz iespēju paātrināt sistēmas attīstību bez papildu izmaksām sistēmas lietotājiem.

Latvijas elektroenerģijas tirgus dalībnieku rīcībā 2023. gadā nodota datu platforma "Step". Datu platforma "Step" ir informācijas tehnoloģiju sistēma, kuras mērķis ir nodrošināt standartizētu un centralizētu elektroenerģijas tirgus datu sagatavošanu, uzglabāšanu un apmaiņu starp tirgus dalībniekiem un sistēmas operatoriem. Datu platformas "Step" darbība tiek nodrošināta, gan integrējot sistēmas, gan arī izmantojot vienotu portālu. Visa elektroenerģijas tirgus darbība pārcelta uz šo jauno sistēmu, kura nosaka vienotus datu kvalitātes standartus, centralizētu datu apmaiņu un ir efektīva jauno tehnoloģiju risinājumu izmantošanā, kas ir  būtisks priekšnosacījums Latvijas elektroenerģijas tirgus sekmīgai attīstībai.

2023. gadā jūtami augusi sadales sistēmai pieslēgto elektroenerģijas ražotāju jauda – galvenokārt mikroģeneratoru un saules elektrostaciju pieslēgumu skaita pieauguma dēļ. Gada laikā sistēmai pieslēgti gandrīz 8000 jaunu mikroģeneratoru ar kopējo ražošanas jaudu apmēram 70 megavati (MW) un vairāk nekā 500 elektrostacijas ar kopējo ražošanas jaudu teju 140 MW. Kopējā saules ģenerācijas jauda pērn trīskāršojusies – no 100 MW 2022. gada nogalē uz 300 MW aizvadītā gada beigās.

Nupat apritējuši divi gadi, kopš Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā. 2023. gadā "Sadales tīkla" un "Latvenergo" darbinieki turpināja sniegt atbalstu Ukrainai, organizējot brīvprātīgu ziedojumu vākšanu platformā Ziedot.lv. Par saziedoto summu (ap 8000 eiro) tika iegādāts nakts redzamības drons ar termokameru, kā arī cits karavīriem nepieciešamais nodrošinājums, un nogādāts Ukrainas aizstāvjiem.

"Sadales tīkla" nerevidētais finanšu pārskats par 2023