Kritiska situācija elektroapgādē – būvnieki, mežstrādnieki un lauksaimnieki izraisa 20 elektrolīniju bojājumus nedēļā

AS “Sadales tīkls” aicina būt saprātīgiem saimniecisko darbu veicējiem, saskaņot plānotos darbus elektrotīkla tuvumā un darbu laikā ievērot visas tehnoloģiskās un drošības prasības, jo gada siltajā periodā elektrolīniju bojājumu skaits, kuri radušies dažādu būvniecības, lauksaimniecības, mežizstrādes darbu laikā, ir vairakkārt pieaudzis un elektrolīnijas tiek bojātas jau vairāk nekā 20 reizes nedēļā. Situācija ir kritiska, jo šo bojājumu novēršana sāk aizņemt lielāko daļu no operatīvā personāla darba laika un šogad tie jau ir radījuši AS “Sadales tīkls” zaudējumus 174 tūkstošu eiro apmērā.

AS “Sadales tīkls” izpilddirektors Sandis Jansons: “Situācija ir kritiska, jo nedēļas laikā tiek reģistrēti vairāk nekā 20 bojājumi. Darbinieki ir spiesti nekavējoties doties meklēt elektrotīkla bojājuma vietu, atliekot jau lielāko daļu savu plānoto ikdienas darbu. Bojājumi šogad ir radījuši uzņēmumam zaudējumus 174 tūkstošu eiro apmērā, turklāt cieš arī mūsu klienti, kuriem tiek traucēta elektroenerģijas piegāde. Diemžēl, rodas ne vien elektroapgādes traucējumi klientiem un zaudējumi Sadales tīklam, bet cilvēki riskē arī ar savu dzīvību. Viens no šādiem negadījumiem reģistrēts 16.septembrī Pāvilostas novadā, kur, iepriekš nesaskaņojot darbus, traktortehnikas vadītājs, vācot no meliorācijas grāvja nozāģēto koksni, ar hidromanipulatoru aizķēra vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnijas vadu. Traktors nodega, bet tās vadītājs ar roku un kāju apdegumiem nogādāts Valsts apdegumu centrā. Turklāt šādu negadījumu sekas var būt letālas.”

AS “Sadales tīkls” reģistrē vidēji 600 elektrotīkla bojājumus gadā, kurus izraisa dažādu saimniecisko darbu veicēji un lielāko daļu no tiem gada siltajā periodā, kad visaktīvāk norit būvniecības, mežistrādes un lauksaimniecības darbi. Šogad astoņos mēnešos ir reģistrēti 482 elektrotīkla bojājumi un to cēlonis galvenokārt ir plānoto darbu nesaskaņošana, jo tad darbu veicēji nav informēti, kurās vietās atrodas kabeļu līnijas, kādi ir drošības nosacījumi vai ar kādu tehniku nedrīkst strādāt gaisvadu elektrolīniju tuvumā. Savukārt, savlaicīgi saskaņojot darbus, AS “Sadales tīkls” zinās par aktivitātēm elektrotīkla tuvumā un nepieciešamības gadījumā organizēs elektrolīnijas atslēgumu. Darbu saskaņošanas process ir ātrs un vienkāršs – ikviens iesniegumu var iesniegt mājas lapā sadalestikls.lv, dažu dienu laikā no AS “Sadales tīkls” saņemot elektronisku darbu saskaņojumu un drošības nosacījumus.

Otrs cēlonis ir darbu veikšanas tehnoloģisko un drošības prasību nezināšana un neievērošana, jo  bieži vien darbu saskaņošanu veic biroja darbinieki, piemēram, uzņēmuma vai saimniecības īpašnieki, projektu vadītāji, bet reālo darbu darītājs un tehnikas vadītājs ir cits cilvēks, kurš par drošības noteikumiem nav informēts, tos ir aizmirsis vai noguruma un ikdienas darba rutīnā elektrolīnijas nepamana. Būtiski atcerēties, ka, ja saimniecībās vai uzņēmumos mainās specializētās tehnikas vadītāji, tie jāinstruē par drošības prasībām elektrotīkla tuvumā. Bieži vien, baidoties saņemt sodu, personas, kuras izraisījušas elektrotīkla bojājumu, par notikušo nepaziņo AS “Sadales tīkls”, rakšanas darbu vietas aizrok un no notikuma vietas aizbēg, kas apgrūtina un paildzina bojājuma novēršanu.

Risks, par kuru cilvēki aizdomājas, tikai tad, kad ir notikusi nelaime, ir elektrotrauma. Brīdī, kad tehnika ir saskārusies ar elektrotīklu, tās vadītājs vai blakus esošās personas var gūt nāvējošu elektrotraumu. Jāatceras, ka gadījumos, ja tehnika ir skārusi elektrolīnijas vadus, vadītājam nekavējoties jāmēģina ar tehniku nokļūt pēc iespējas tālāk no notikuma vietas, bet, ja ar tehniku pārvietoties nav iespējams, no tās jāizlec un, neatraujot pēdas vienu no otras, jāattālinās ar palēcieniem vismaz par 8 metriem. Svarīgi, lai būtu tikai viens saskares punkts ar zemi. Ja viena kāja tiek atrauta no otras, noslēdzas elektriskais loks un sekas var būt letālas.