"Sadales tīkls" līdz sestdienas pusdienlaikam novērsis 515 stiprā vēja radītos elektrotīkla bojājumus

No 14. janvāra plkst.6:00 līdz 15. janvāra plkst.12:00 AS "Sadales tīkls" novērsusi 132 bojājumus vidējā sprieguma elektrotīklā un 383 bojājumus zemsprieguma elektrotīklā, ko radījis spēcīgais vējš. Pašlaik vējš ir pierimis un jauni, plaši bojājumi elektrotīklā netiek prognozēti, taču aizvien turpinās darbs pie sarežģītāko bojājumu novēršanas, ko radījuši vēja postījumi 14. janvārī. Sestdien pusdienlaikā elektroapgāde vēl traucēta dažiem simtiem klientu visā valsts teritorijā un uzņēmuma darba brigādes strādā pastiprinātā režīmā, lai elektroapgādi iespējami drīz atjaunotu visiem klientiem.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācijai 14. janvārī Latviju sasniedza pēdējo divu gadu spēcīgākais vējš. Aizvadītajā diennaktī elektroapgādes traucējumi tika reģistrēti visā valsts teritorijā, bet lielākie postījumi notikuši Latvijas centrālajā un rietumu daļā. Bojājumus elektrotīklā galvenokārt radījuši gaisvadu līnijās iegāzti koki un to zari, bojāti balsti un citi elektrotīkla elementi. "Sadales tīkla" darbinieki strādājuši pastiprinātā režīmā – visā valstī pie bojājumu novēršanas darbojušās vairāk nekā 130 operatīvā darba brigādes jeb kopumā vairāk nekā 300 elektromontieru.

Stiprā vēja laikā vienlaicīgi atslēgto klientu skaits valstī turējies vidēji četru līdz septiņu tūkstošu robežās, bet laika periodā no 14. janvāra plkst.6:00 līdz 15. janvāra 12:00 elektroapgāde atjaunota kopumā gandrīz 80 tūkstošiem "Sadales tīkla" klientu. Lielai daļai klientu elektroapgādi izdevies atjaunot stundas laikā vai ātrāk, tostarp veicot pārslēgumus tīklā un apejot bojātos tīkla posmus.

Sestdien, 15. janvārī, vējš ir pierimis, taču meteorologi brīdina, ka gaidāmās nedēļas sākumā tas atkal varētu pieņemties spēkā. "Sadales tīkls" nepārtraukti seko līdzi laikapstākļu prognozēm un situācijai elektrotīklā – konstatējot bojājumus, elektroapgāde iespēju robežās tiek atjaunota pa citām elektrolīnijām jau pirms bojājumu novēršanas, tikmēr operatīvā darba brigādes nekavējoties sāk darbu pie bojājumu lokalizēšanas un novēršanas. Informējam, ka plašu postījumu situācijās bojājumu novēršana atkarībā no to sarežģītības var prasīt ilgāku laiku, tāpēc iedzīvotāji aicināti būt saprotošiem!

"Sadales tīkls" atgādina, ka nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari vai redzami trūkuši vadi. Par šādām bīstamām situācijām jāziņo “Sadales tīklam”, zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot 112!

Situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi www.sadalestikls.lv pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Ja bojājums konkrētā adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un tas atkārtoti nav jāpiesaka. Tā tiks atslogots bojājumu pieteikšanas tālrunis, dodot iespēju to operatīvi sazvanīt bīstamās situācijās.

"Sadales tīkls" atgādina: ja bojājums ir vidējā sprieguma elektrotīklā un esat norādījuši savu mobilo tālruni vai e-pastu operatīvās informācijas saņemšanai, par reģistrēto elektrotīkla bojājumu tiksiet informēti ar īsziņas vai e-pasta palīdzību aptuveni 20 minūšu laikā. Lai pārliecinātos, ka elektroapgādes pārtraukuma brīdī informācija tiks saņemta, ieteicams klientu portālā www.e-st.lv atjaunot personīgo mobilā tālruņa numuru vai e-pasta adresi.