"Sadales tīkls" palīdzēs Ukrainā nodrošināt pagaidu elektroapgādi

Lai palīdzētu nodrošināt pagaidu elektroapgādi Krievijas karadarbības izpostītajās Ukrainas teritorijās, AS "Sadales tīkls" organizē iespējas valstī nogādāt transformatorus un elektromateriālus. Tāpat, atsaucoties ukraiņu kolēģu – uzņēmuma "DTEK Grids" – lūgumam, "Sadales tīkls" sniedz atbalstu enerģētiķu ģimenēm, uz Latviju pārvedot sievietes, bērnus un seniorus no agresora karaspēka skartajām zonām un sadarbībā ar vairākām Latvijas pašvaldībām piedāvājot izmitināšanas iespējas.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā "Sadales tīkls" sazinājās ar elektroenerģijas sadales operatoriem Baltijas valstīs un Eiropā, lai pārrunātu un kopīgi koordinētu iespējamo atbalstu enerģētikas nozarē strādājošiem. Marta vidū "Sadales tīkla" darbinieki kopā ar atbalsta personālu no Madonas slimnīcas, izglītības nodaļas un sociālā dienesta devās uz Ukrainas robežu, lai no tās uz Latviju pārvestu 150 cilvēkus no Kijivas, Dņepras, Slovjanskas un Odesas. Šiem cilvēkiem sadarbībā ar Madonas un Rēzeknes pašvaldību piedāvātas izmitināšanas iespējas. Turpmākajās nedēļās no Ukrainas robežas uz Latviju plānots atvest un sadarbībā ar Aizkraukles un Augšdaugavas novadu, kā arī Daugavpils pilsētu nodrošināt izmitināšanu vēl 100 Mariupoles iedzīvotājiem.

"Notikumi Ukrainā nevar atstāt vienaldzīgu un pašlaik ir svarīgi Ukrainas cilvēkiem sniegt visu iespējamo atbalstu – gan organizāciju, gan individuālā līmenī. Ukraiņi jau ilgāk nekā mēnesi pašaizliedzīgi cīnās pret agresoru. Neesmu pirmais, kas to sacīs, taču to ir svarīgi atkārtot – viņi cīnās ne vien par savu zemi un brīvību, bet par visas Eiropas brīvību, par cilvēktiesībām un demokrātiju. Un mums ir jāpalīdz Ukrainas tautai šajā cīņā, kā vien spējam. Paldies pašvaldībām par atsaucību un gatavību iesaistīties!" saka "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Pēc bēgļiem uz Ukrainu devās "Sadales tīkla" Remontu un būvniecības funkcijas direktors Valdis Vucāns.  "Mani aizkustina un arī pārsteidz, cik braši turas Ukrainas iedzīvotāji, arī bērni un pusaudži, kas piedzīvojuši agresora zvērības. To ar vislielāko cieņu un apbrīnu vēroju brauciena laikā. Viņi ir sēdējuši pagrabā, kur bombardēšanas dēļ uz galvām kritis apmetums, tuvplānā redzējuši iebrucējus un tās briesmas, ko viņi dara. Zaudējuši tuviniekus. Tas nav karš, tas ir slaktiņš, un upuris, ko nes Ukraina, ir neizmērojams. Karā karavīrs karo pret karavīru, bet tur mērķtiecīgi tiek nonāvēti civiliedzīvotāji. Ir grūti un sāpīgi to aptvert, bet vispareizāk ir tās nepatīkamās emocijas, ko notiekošais rada, transformēt rīcībā, sniedzot Ukrainai visu iespējamo palīdzību."

Vairāki no Ukrainas atbēgušie arī pieņemti darbā un jau tuvākajās dienās pievienosies "Sadales tīkla" kolektīvam. Nākotnē vairāki desmiti uzņēmuma darbinieku plāno arī kā brīvprātīgie doties uz Ukrainu, lai palīdzētu no jauna uzcelt Krievijas režīma sagrautās pilsētas.