Sācies pērkona negaisu laiks – "Sadales tīkls" atgādina par drošības pasākumiem

Latvijā jau ir aizvadīti pirmie pērkona negaisi. Lai šī dabas parādība nepārsteigtu nesagatavotus, AS "Sadales tīkls" atgādina par drošības pasākumiem, kas negaisa laikā jāievēro ārā un mājoklī.

Darbināt elektroierīces negaisa laikā var būt bīstami

Negaisa laikā jāievēro vairāki drošības pasākumi, kas attiecas uz personīgo elektroierīču lietošanu. Ja ēka nav aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām, negaisa laikā elektroierīces darbināt ir bīstami – tās ir jāatvieno no rozetes! Tas ir būtiski, jo nav prognozējama zibensizlādes vieta – tā var skart arī dzīvojamās vai biroju ēkas, radot krasu sprieguma paaugstināšanos nama elektrotīklos. No zibens radīta pārsprieguma var tikt bojāti televizori, TV dekoderi, datori, apsardzes un ugunsdrošības signalizācijas iekārtas, veļas un trauku mazgājamās mašīnas, kopētāji u.c. sadzīves tehnika.

Tāpēc negaisa laikā nebūs pietiekami vien ar ierīces izslēgšanu – no strāvas avota jāatvieno arī kontaktdakša. Ja īpašumā nav ierīkotas specializētās zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmas, šādi jārīkojas ar visām sadzīves elektroiekārtām, lai izvairītos no to bojājumiem un arī elektrotraumu riska.

Īpaši bīstami ir negaisa laikā lietot elektrotīklam pieslēgtu datoru ar tām pieslēgtām austiņām, jo zibensizlādes gadījumā elektriskā strāva caur datoru un austiņām var skart arī cilvēka ķermeni, izraisot smagu vai pat letālu elektrotraumu. Latvijā diemžēl ir reģistrēti šādi nelaimes gadījumi!

Lai vienmēr pasargātu gan sevi, gan īpašumu un elektroierīces no zibens izraisīta pārsprieguma, "Sadales tīkls" iesaka izvērtēt iespējas mājoklī uzstādīt specializētās zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmas, jo īpaši gadījumā, ja ikdienā tiek izmantotas izteikti jutīgas iekārtas, kuras var bojāt pat nelielas sprieguma svārstības.

Negaisa laikā jāuzmanās elektrolīniju tuvumā

"Sadales tīkls" arī brīdina, ka negaisa laikā nav droši atrasties ārā, jo īpaši ir jāuzmanās gaisvadu elektrolīniju un citu elektroietaišu tuvumā, jo pērkona negaisa ietekmē var notikt bojājumi! Nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari, redzams, ka līniju bojājusi zibensizlāde u. tml.

Pamanītos defektus ir iespējams pieteikt digitāli – "Sadales tīkla" mājaslapas www.sadalestikls.lv sadaļā "Pieteikt bojājumu". Savukārt par bīstamām situācijām, kas varētu apdraudēt apkārtējo drošību (piemēram, pārrauts, dzirksteļojošs elektrolīnijas vads), uzņēmums aicina ziņot, zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (112)!

Negaisa laikā "Sadales tīkla" speciālisti pastiprināti seko līdzi meteorologu prognozēm un situācijai elektrotīklā un vajadzības gadījumā ir gatavībā novērst elektroapgādes traucējumus.

Rūpējoties par elektroapgādi, "Sadales tīkla” valdījumā esošajās elektrolīnijās un transformatoru apakšstacijās ir uzstādīti iekārtām atbilstoši pārsprieguma novadītāji. Tomēr tas no zibensizlādes bojājumiem nepasargās klientu īpašumus, tāpēc arī klientiem tiek rekomendēts savos īpašumos ierīkot specializētās aizsardzības sistēmas!

Pazudusi elektrība - ko darīt?

Ja īpašumā pazūd elektrība, pirmais solis ir pārbaudīt īpašuma elektrības drošības slēdžus ("korķus") – vai tie nav atslēgušies. Nereti elektroapgādes atjaunošanai pietiek vien ar slēdža ieslēgšanu. Savukārt aktuālajai situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi www.sadalestikls.lv pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Vēl nereģistrētos bojājumus iedzīvotāji aicināti pieteikt mājaslapā (sadaļā "Pieteikt bojājumu"). Konkrētais rīks pieejams gan datorā, gan viedierīcēs.

Ja bojājums ir vidējā sprieguma elektrotīklā un klienti ir norādījuši savu mobilo tālruni vai e-pastu operatīvās informācijas saņemšanai, par reģistrēto elektrotīkla bojājumu klienti tiks informēti īsziņā vai e-pastā aptuveni 20 minūšu laikā. Lai pārliecinātos, ka elektroapgādes pārtraukuma brīdī informācija tiks saņemta, "Sadales tīkls" aicina portālā www.e-st.lv norādīt vai atjaunot savu mobilā tālruņa numuru vai e-pasta adresi!