AS “Sadales tīkls” izglītojusi vairāk nekā 100 tūkstošus bērnu un jauniešu elektrodrošībā

Rūpējoties par bērnu un jauniešu drošību, AS “Sadales tīkls” darbinieki katru gadu apmeklē skolas, bērnu nometnes, piedalās drošības pasākumos un aktivitātēs, un kopumā no 2013. gada uzņēmuma darbinieki ir apmeklējuši 640 Latvijas izglītības iestādes, piedalījušies vairāk nekā 70 drošības pasākumos un aktivitātēs, kā arī otro gadu elektrodrošības posms tika iekļauts Vislatvijas skolēnu sporta un prāta sacensībās “ZZ Čempionāts”. Kopumā četru gadu laikā elektrodrošības jautājumos izglītoti vairāk nekā 100 tūkstoši bērnu un jauniešu.

Bērnu un jauniešu izglītošana elektrodrošībā ir viena no AS “Sadales tīkls” korporatīvās sociālās atbildības prioritātēm, kuras mērķis ir samazināt elektrotraumu gadījumu skaitu, kas rodas, neapdomīgi lietojot elektroierīces vai neuzmanīgi rīkojoties elektrotīkla tuvumā, tādēļ jau no 2013. gada uzņēmums aktīvi izglīto bērnus un jauniešus elektrodrošībā un kopumā šajā laikā AS “Sadales tīkls” darbinieki ir apmeklējuši 640 skolas un bērnudārzus, ar spēlēm un uzdevumiem piedalījušies vairāk nekā 70 pasākumos, aktivitātēs, bērnu nometnēs, elektrodrošības jautājumos izglītojot vairāk nekā 100 tūkstošus bērnu un jauniešu.

Katru gadu aktīvākais bērnu un jauniešu izglītošanas laiks elektrodrošībā ir mācību gada nogale – aprīlis un maijs, lai bērniem un jauniešiem pirms vasaras brīvdienām vēlreiz atgādinātu elektrodrošības noteikumus, pavadot vasaras brīvdienas laukos un pilsētvidē, un, lai sasniegtu pēc iespējas vairāk bērnus un jauniešus, AS “Sadales tīkls” otro gadu piedalījās Vislatvijas skolēnu sporta un prāta sacensībās “ZZ Čempionāts”, kurā savas zināšanas par elektrodrošību divu gadu laikā pārbaudīja 40 tūkstoši skolēnu no visiem Latvijas novadiem un pilsētām.

Tradicionāli mācību gada nogalē arī pašvaldības un drošības organizācijas rīko drošības tēmai veltītus pasākumus un šogad AS “Sadales tīkls” ar elektrodrošības aktivitātēm piedalījās izstādēs “Māja I” un „Bērnu pasaule 2017” Rīgā, “ZZ Čempionāta” pusfinālos Daugavpilī, Valmierā, Liepājā un finālā Jūrmalā, drošības dienās Ikšķilē un Grobiņā, “Traktordienā” Tērvetē, Muzeju naktī Ķegumā un Jūrmalā, drošības festivālos “Piedzīvojumu vasara” un “Radi un iedvesmo” Rīgā, kur bērniem un jauniešiem kā arī viņu vecākiem bija iespēja apgūt elektrodrošības noteikumus un iepazīt elektromontiera profesiju.

Turpinot komunikāciju sociālajos tīklos, mājas lapā www.arelektribuneriske.lv ikvienam ir iespēja atkārtot elektrodrošības noteikumus un šogad, sadarbībā ar grupu Edavārdi, ir izveidota īpaši elektrodrošības tēmai veltīta dziesma, aicinot bērnus un jauniešus respektēt elektrību.

Vasaras laikā AS “Sadales tīkls” darbinieki turpinās veikt izglītojošo darbu, piedaloties drošības pasākumos un vasaras nometnēs, savukārt jaunajā mācību gadā turpināsies bērnu un jauniešu izglītošana skolās un bērnudārzos. Arī šogad mācību gada nogalē AS “Sadales tīkls” pārbaudīja transformatoru apakšstaciju un elektroapgādes sadalņu drošības zīmes, nožogojumus un durvis tajās vietās, kur vasaras brīvlaikā ir iespējama bērnu pulcēšanās un aktivitātes, lai nepieļautu risku, ka, pavadot laiku brīvā dabā, kāds bērns vai jaunietis iekļūs kādā no elektroapgādes infrastruktūras objektiem.

AS “Sadales tīkls” aicina vecākus atgādināt saviem bērniem elektrodrošības noteikumus, jo vasaras brīvdienās liela daļa no bērniem un jauniešiem brīvo laiku pavadīs bez vecāku uzraudzības. Bērniem jāatgādina elektroiekārtu lietošanas noteikumi, jābrīdina par elektroapgādes infrastruktūras bīstamību, kā arī jāinformē par rīcību, ja ir noticis negadījums.

Elektrodrošības noteikumi ir jāatgādina nepārtraukti, jo ik gadu bērni un pieaugušie gūst elektrotraumas, kuras izraisa neuzmanīga rīcība ikdienā, izmantojot elektroierīces, vai elektrotīkla tuvumā. Izglītojošā darba rezultāts ir elektrotraumu gadījumu skaita samazināšanās, jo bērni un pieaugušie kļūst arvien zinošāki un atbildīgāki. Salīdzinot ar 2012. gadu, kad reģistrēto elektrotraumu skaits sasniedza 79 un 30 no cietušajiem bija bērni, 2016. gadā reģistrēto elektrotraumu skaits samazinājās par 30% – pērn reģistrēti 55 elektrotraumu gadījumi un 14 no cietušajiem ir bērni un jaunieši līdz 18 gadu vecumam, savukārt šogad piecos mēnešos AS “Sadales tīkls” reģistrējusi 20 elektrotraumas gadījumus un 10 no cietušajiem ir bērni.