Ukrainai nodod transformatorus pagaidu elektroapgādes nodrošināšanai

Simboliski tieši nedēļā, kad Latvijā atzīmē Neatkarības atjaunošanas dienu, Ukrainā tiks nogādāti 49 AS "Sadales tīkls" transformatori, kuri, atsaucoties ukraiņu enerģētikas nozares kolēģu lūgumam, sarūpēti, lai palīdzētu nodrošināt pagaidu elektroapgādi Krievijas karadarbības izpostītajās Ukrainas teritorijās. Līdz ar transformatoriem uz Ukrainu dosies arī 10 kvadricikli. Ziedojums ukraiņiem tiks nogādāts sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv".

Sūtījumu ceļā pavadīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko, kā arī  "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons. Tikšanās laikā Ukrainas un Latvijas pārstāvji arī pārrunāja līdzšinējo un turpmāko sadarbību, vienojoties turpināt visas iespējamās palīdzības sniegšanu – gan nogādājot to cilvēkiem Ukrainā, gan arī atbalstot kara bēgļus tepat, Latvijā.

Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienā mēs un visas Baltijas valstis kopumā vairāk nekā iepriekš izjūtam, cik svarīga ir neatkarība, tai skaitā enerģētiskā neatkarība un drošība, cik būtiska ir elektrotīklu sinhronizācija ar Eiropu, uz kuru iespējami ātrāk tiecamies arī mēs. Man liels prieks, ka Ukraina šo soli jau ir spērusi, bet skaidrs, ka ar to vien nepietiek, lai nodrošinātu elektroapgādi Ukrainas iedzīvotājiem. Ukrainai noteikti ir svarīgs daudzu jo daudzu pasaules valstu morālais atbalsts, bet kara seku pārvarēšanai ļoti būtiska ir arī praktiskā palīdzība. "Sadales tīkla" ziedojums būs praktisks atbalsts Ukrainas valstij un tās iedzīvotājiem elektroapgādes nodrošināšanā. Mums jāturpina sniegt visa iespējamā palīdzība ukraiņiem, lai apturētu šo nežēlīgo, necilvēcīgo karu, un nav šaubu, ka nākotnē Latvijas un Ukrainas sadarbība tikai nostiprināsies,” uzsver ekonomikas ministrs J. Vitenbergs.

"Kremļa režīms Ukrainā ir centies iznīcināt visu energoapgādes infrastruktūru un komunikācijas, jo tas ir priekšnoteikums izdzīvošanai, saziņai, armijas apgādei. No sirds novērtējam ikvienas valsts sniegto atbalstu un īpaši pateicamies Latvijai – katram cilvēkam, ikvienai organizācijai. No uzņēmumiem un biedrībām līdz pat maziem bērniem, kas ziedojuši savu ilgi krāto naudiņu mūsu cilvēku atbalstam – mēs pamanām un no sirds novērtējam katru šo sirds darbu," pauž Ukrainas vēstnieks Latvijā O. Miščenko. "Latvija ir starp līderiem palīdzības sniegšanā. Arī Latvijas tauta diemžēl vēsturiski ir ļoti cietusi no agresora cietsirdīgajām darbībām. Jūs, gluži kā pārējo Baltijas valstu iedzīvotāji, kā neviens cits saprotat, ko nozīmē tā cīņa, ko pašlaik aizvada mūsu varoņi, un kāda, cik liela, ir brīvības cena. Mums ir visiem kopā jāturpina šī pretošanās, jo Krievija uzbrūk ne vien Ukrainai, bet visas Eiropas vērtībām – brīvībai, demokrātijai, cilvēktiesībām," papildina vēstnieks.

"Kopš 24. februāra ciešā sadarbībā ar Ukrainas un visas Eiropas sadales sistēmas operatoriem koordinējam iespējamo atbalstu Ukrainas energoapgādes nozarei – gan aicinot uzņēmuma darbiniekus ziedot humāno palīdzību, gan iesaistoties enerģētiķu ģimeņu pārvešanā no Ukrainas robežas un gan paši individuāli, gan arī sadarbībā ar vairākām pašvaldībām piedāvājot izmitināšanas iespējas Latvijā. Kara bēgļiem esam arī piedāvājuši darba iespējas "Sadales tīklā". Visbeidzot esam priecīgi palīdzēt ar materiāliem elektroapgādes nodrošināšanai. Elektrība ir valsts asinsrite, bez kā nav iespējams nekas – ne normāla informācijas apmaiņa, ne siltums, gaisma, veselības aprūpe. Darīsim to arī turpmāk un ar visiem iespējamiem resursiem iesaistīsimies arī Krievijas sagrauto Ukrainas pilsētu atjaunošanā. Šajā situācijā, kad vienas valsts iedzīvotāji par visas Eiropas brīvību maksā ar savām asinīm, šī palīdzība ir mazākais, ko varam sniegt. Paldies ikvienam, kas iesaistījies!" saka "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs S. Jansons.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā "Sadales tīkls" sazinājās ar elektroenerģijas sadales operatoriem Baltijas valstīs un Eiropā, kā arī ar ukraiņu sistēmas operatoru DTEK, lai kopīgi koordinētu iespējamo atbalstu Ukrainas enerģētikas nozarē strādājošiem. Martā un aprīlī "Sadales tīkls" noorganizēja 200 cilvēku – Kijivā, Dnipro, Slovjanskā, Odesā un Mariupolē dzīvojošu enerģētiķu ģimeņu – atvešanu no Ukrainas robežas uz Latviju. Šiem cilvēkiem sadarbībā ar Madonas, Rēzeknes, Aizkraukles, Augšdaugavas novadiem un Daugavpils pilsētu nodrošināta izmitināšana Latvijā. Aprīlī "Sadales tīklā" darbā pieņemta arī pirmā Ukrainas bēgle.